7 KOCALI HÜRMÜZ

Sadık Şendil'in unutulmaz eserinden bu kez Ezel Akay'ın yorumuyla sinemaya aktarılan yılın iddialı yapımlarından "7 Kocalı Hürmüz" kadrosuyla da dikkat çekiyor.

OYUNCULAR:
Nurgül Yeşilçay: Hürmüz
Gülse Birsel: Safinaz
Haluk Bilginer: Kuşçu Cebrail
Erkan Can: Hızır Reis
Memet Ali Alabora: Doktor Hüsrev
Sarp Apak: Fişek Ömer
Cengiz Küçükayvaz: Berber Hasan
Öner Erkan: Hallaç Rüstem
Cem Karakaya: Bekçi Memo
Ezel Akay: Redif Çavuşu
Müjdat Gezen: Kadı


1800’lü yılların sonlarında İstanbul’un Taşkasap Mahallesi’nde aşk ve para ekseninde kadın-erkek ilişkileri şenlikli bir dille anlatılan film, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ihtiyaçlarını beş kocaya paylaştıran Hürmüz’ün yaşantısını anlatıyor.

İstanbul Taşkasap’ta yaşayan Hürmüz, değişik mesleklerden altı kişiyle hiçbir yasal yanı olmadan evlenmiştir. Her kocasını haftanın bir günü ağırlamakta, gönüllerini hoş etmekte, onlardan hediyeler almakta ve ekonomik sorunlarını çözmektedir. Ancak, onun gönlü berber eşinin dükkânında gördüğü doktordadır. Bir hastalık uyduran Hürmüz doktoru da evine getirtir. Doktor da ona âşık olur… Bu andan sonra doktor ve Hürmüz, kendilerini karmaşık olduğu kadar, gülünç gelişmeler karşısında bulurlar.

Bütünüyle bir “yeniden yazım” sayılabilecek film senaryosunu Gürsel Korat kaleme aldı. “Kadın ruhu”nu Sadık Şendil’in metninden daha da iddialı bir şekilde tüm filme yaymaya çalıştıklarını belirten Ezel Akay, “Senaristimiz Gürsel Korat’ın sevimli ‘kadın argosu’,tüm metni hem şenlendirdi hem de çok şaşırtıcı bir hale getirdi. Gürsel’le yaptığımız çalışma senaryoya yeni karakterler ve yeni sahneler kazandırdı” diye konuştu.

“Eski İstanbul Mahallesi” ”Konak” ve “Hamam”ın inşa edildiği 7 bin m2 lik dev bir çekim platosu kurarak çalışmalarını sürdüren “7 Kocalı Hürmüz” filmi 35-40 yıldır tamamı stüdyoda çekilen ilk film olma özelliğini taşıyor.

Filmi müzikli ve gerçeküstü bir komedi olarak tanımlayan yönetmen Ezel Akay, “Açılışta, filmin ortasında ve kapanışta yer alan, yalnızca kalabalık bir kadınlar topluluğunun ‘oynadığı’ üç büyük sahne, diyalogları, şarkıları ve danslarıyla birer mini müzikal haline geldiler” dedi. Şaşırtıcı derecede çağdaş ve beklenmedik bir şekilde “genç işi bir müzikal dünya” yaratılan filmde Klasik Türk müziği, kantolar, İnce Saz, Longalar, Oyun Havaları, İstanbul, Karadeniz ve Rumeli türkülerine yer verildi.

Çetin Sarıkartal’ın koçluğunda tüm oyuncuların dekora ve hikâyenin ruhuna uyum sağlamayabilmesi için 15 gün özel çalışma yaptıklarını da belirten Akay, “Senaryo, her oyuncuya çok geniş bir alan verdi. Sırası gelen çıkıp şovunu yapıyor.” diyor.

Film için kadında; cilveli, kurnaz, erkekte; böbürlenen ve çocuksu duran kostümler özel olarak tasarlandı. Anlatıcının hayalindeki mizansene uygun, sıra dışı bir makyaj uygulaması yapıldı.

Profesyonel dansçıların yanı sıra bütün oyuncuların katıldığı, ilginç ama bir o kadar da zevkli danslar için koreografiler hazırlandı.

Oyuncu kadrosu, kostümleri, hikâyesi ve anlatıcısıyla dikkat çeken "7 Kocalı Hürmüz", 20 Kasım 2009’da gösterime giriyor.